Gyld's senaste kända possition.

Senaste videon från mobilen.

2008-01-16

Parkerad bil ansågs vara i trafik - ersättning medgavs



En man som ramlat och skadat sig när han skrapade bort is från en bils bakruta får försäkringsersättning trots att bilen stod stilla vid olyckstillfället. Högsta domstolen (T 1851-05 2007-12-27) menar att skadorna har ett sådant samband med hur en bil normalt brukas att de ska anses ha uppkommit i följd av trafik med bilen.

I målet var ostridigt att mannen en decemberdag skulle åka iväg med sin personbil som stod parkerad utanför hans hus. Han satte sig i bilen och startade motorn. Därefter gick han ut igen för att skrapa bort is från rutorna. Bilen stod då stilla. När han skulle skrapa rent bakrutan halkade han på grund av att marken var täckt med is. Vid fallet ådrog han sig nack- och huvudskador.

Mannen som hade en trafikförsäkring yrkade ersättning från försäkringsbolaget med 30 000 kronor. Som grund anförde han att skadorna uppkommit i följd av trafik, varför han var berättigad till yrkad ersättning för lyte och men. Försäkringsbolaget motsatte sig yrkandet och angav att skadorna inte orsakats av någon funktion hos fordonet och att de därmed inte uppkommit i följd av trafik.

Både tingsrätten och hovrätten gick på mannens linje och dömde ut den yrkade ersättningen. Försäkringsbolaget överklagade.

Nu fastställer HD hovrättens domslut. HD säger i domskälen att mannen skadats medan han utförde en förberedande åtgärd för att bilen omedelbart därefter skulle kunna framföras på ett trafiksäkert sätt. HD menar därför att skadorna har ett sådant samband med hur en bil normalt brukas att de ska anses ha uppkommit i följd av trafik med bilen.

Inga kommentarer: